postheadericon 16 жовтня відзначають Всесвітній день хліба.

Пропонуємо художні книги про хліб.
1. Андерсен Г.Х. «Дівчинка, що наступила на хліб».
У данському містечку живе зі своєю мамою Інге, яка має бунтівливу вдачу. Її серце жорстке: вона знущається над псом, поставивши перед ним їжу так, щоб він не міг до неї дотягнутись з ланцюга. Мала самозакохана і не потребує дружби, постійно любується перед світом і використовує своє маленьке люстерко, аби засліплювати сонячними зайчиками перехожих. Але це не найгірше зло у її житті. Дівчинка так любить свої черевички, що стає ногами на хліб, переходячи через болотяну місцевість, аби не забруднити їх. І тут настає кульмінація: зухвала героїня потрапляє в болотяне царство. Болотниця у вигляді потворної жаби, аби провчити дівчинку, не дає Інге їсти, адже в неї є хліб, на який вона ставала ногами, і який прилип тепер до її стопи. Дівча проситься до мами і врешті Болотниця перетворює її на дрібну пташку з умовою, що вона має назбирати стільки зерняток, скільки пішло на випікання матір’ю буханця хліба…
Ще є мультфільм (в перекладі Олександра Тимофеєвського 1986 року) https://www.youtube.com/watch?v=SJoHfnm5cJQ
2. Гуцало Євген «Шкільний хліб».

Повісті присвячені сільським вчителям. Події, зображувані в творах, повертають нас до нелегких повоєнних років в українському селі, коли ще відчувався гарячий ПОДИХ ВІЙНИ. B центрі оповіді — обрав сільської вчительки Олени Левківни, людини доброї й ніжної вдачі, невтомної трудівниці, вдатної на самопожертву для блага інших, в ім’я справи, якій вона віддає свій розум, серце, надії.

3. Довжик В. “Скажи мені, якого кольору хліб”
Про лінивого сина, який тільки малював і то погано. Коли у школі дали завдання намалювати хліб, хлопець не зміг. Тоді батько показав сину поле і нелегкий шлях, який проходить зерно, щоб стати пахучим, смачним хлібом.
3. Кир’ян Н. «Чому вусатий колосок» вірші.
4. Клубков О. “Мій перший хліб”.
Про сім’ю хліборобів, збір врожаю, про бережливе ставлення до хліба.
5. Коцюбинськи М. «Харитя».
Оповідання ро добру дівчинку, яка допомагала хворій матері по господарству. Написане Михайлом Коцюбинським, коли він працював домашнім вчителем у селі Лопатинці. Письменник з любов’ю змалював портрет дівчини — головної героїні оповідання: «Великі сині очі з-під чорних вій дивилися пильно й розумно. Смугляве личенько розчервонілося». У короткому оповіданні розкрита психологія дитини, окреслене коло її думок та переживань. Автор намагався довести читачеві, що навіть за важких умов повсякденного існування селяни здатні бути щирими, чуйними, добрими, а також відчувати прекрасне в довколишньому світі.
6. «Легкий хліб» білоруська народна казка виховує працелюбність, повагу до професії хлібороба.
7. Сенкевич Генрік «За хлібом».
Вавжон Топорек – зубожілий селянин. Наслухавшись розповідей про казкове життя на чужині, він разом із дочкою вирушає до Америки. Але там на Топорека чекає тільки розчарування. І саме найгірше, що він уже нічого не може змінити…
8. Стельмах М. “Хліб і сіль”.
У романі дано широку картину життя українського села напередодні революції 1905 року. Автор правдиво зображує важке становище селянської бідноти, показує, як у боротьбі проти поміщиків формувалася її свідомість. Справжнім героєм твору є народ з його болями і стражданнями, радощами і сподіваннями, нескореністю й вірою в краще майбутнє. Мякий задушевний ліризм, філософські роздуми, іскристий гумор, багата і розмаїта мова характерні для твору.
9. Сухомлинський В. “Хліб – то праця людська”.
Найдорожча цінність – хліб. Його виростив ваш прадід. Бережіть і шануйте хліб, – бо то праця людська.
“Моя мам пахне хлібом” розповідає про те, як двоє хлопчиків, на ім’я Толя й Коля познайомились в садочку та розповідали одне одному про те, де працюють їхні мами. Мама Колі працює лікарем. Це дуже важлива та відповідальна професія, адже без неї всі люди б хворіли. Мама Толі працює пекарем. Вона пече хліб. Пекар – важлива та дуже потрібна професія, адже без хліба немає життя.
“Шматок хліба” розповідається про історію, яка трапилась в одній школі із учнями групи подовженого дня. П’ятикласник Семен, з’ївши свій обід, узяв шматок хліба у свого товариша, який чергував на кухні і мав пообідати трохи згодом. Хлопчик з’їв мало не весь товаришів хліб, а шматочок, що залишився, непомітно кинув під стіл. Вихователь помітив це і замість того, щоб відпустити дітей грати в м’яч, він розповів одну давню пригоду, що трапилось із двома товаришами-солдатами в роки війни.
10. “Хліб і золото”. Ця книга — золота криничка українських народних казок, з якої ми черпаємо скарби народної мудрості. На прикладах казкових персонажів діти можуть осягнути складний світ людських взаємин, навчаться відрізняти добро від зла, а також робити гарні вчинки.
11. Храпач Г. «Так пахне хліб».
Повість про воєнні та повоєнні враження письменника. Головні герої – малий Микитка, старший трохи колгоспний бичкар Яшко, їздовий дід Клим. Усе, що траплялося із Микиткою, пережив автор. Прототип Яшка – старший Григоріїв товариш, дід Клим – колгоспний конюх.
хліб

Leave a Reply


6 + = десять