postheadericon Цікаво про науку

Наука поступово виходить із закритої спільноти учених, із старовинних стін університетів у зовнішній світ, до людей, які хочуть орієнтуватися у тому, як влаштовано світ, і знайомитися із сучасними дослідженнями. Одним із перших, хто почав розповідати про складні речі цікавими і простими словами був Стівен Гокінг. У цій добірці ми зібрали книжки, які цікаво розповідають про генетику і математику, нейробіологію та палеонтологію і багато інших наук.

інструменти   Арнольд Н. Інструменти, роботизація й безліч гаджетів. Наука. Технологія, Техніка. Математика / Нік Арнольд; перекл. з англ. О.М. Чмовж. – Видавництво «Талант», 2020. – 80 с. (Серія «Квест STEМ»).

Захоплива енциклопедія познайомить юних дослідників з історією технологій, що змінили життя людства: від кам’яного клина до космічних ноу-хау. Вчені команди STEM відкриють читачам «магію» винаходів і запропонують неймовірні експерименти. Як збудувати блокатор радіохвиль, виростити корисні бактерії, зробити справжню батарейку, сконструювати руку робота, вирощувати рослини у космосі? Про все це і багато іншого дізнавайся зі сторінок цієї книги.

фантастичні   Арнольд Н. Фантастичні сили і неймовірні машини. Наука. Технологія, Техніка. Математика / Нік Арнольд; перекл. з англ. О.М. Чмовж. – Видавництво «Талант», 2020. – 80 с. (Серія «Квест STEМ»).

Вражаючі наукові факти і понад 30 цікавих експериментів! Разом із командою STEM — вченими та їхніми роботами-помічниками — ти спроєктуєш різні машини та механізми. Довідаєшся, як зробити реактивну ракету, як працює гідротехніка, як конструюють летючі потяги, в чому секрет парових двигунів… А ще про те, в чому полягає робота інженерів-екологів і як захищати довкілля.

дивовижні   Стюарт К. Дивовижні атоми та хаос матерії. Наука. Технологія, Техніка. Математика / Колін Стюарт; худ.-ілюстр. Брандов А. – Видавництво «Талант», 2020. – 80 с. (Серія «Квест STEМ»).

Команда талановитих науковців знайомить читачів із дивовижним світом відкриттів та дослідів. У цій книзі ти знайдеш експерименти, що відкриють цікавий науковий світ у повсякденному житті. Ти зможеш зробити власний компас, стати геологом і вивчати гірські породи, зробити вулкан вдома і спостерігати за дощем у склянці… А ще дізнаєшся багато цікавинок і напевно відкриєш у собі талант ученого.

чудові   Стюарт К. Чудові числа і круті розрахунки. Наука. Технологія, Техніка. Математика / Колін Стюарт; перекл. з англ. О.М. Чмовж. – Видавництво «Талант», 2020. – 80 с. (Серія «Квест STEМ»).

Захоплива енциклопедія познайомить юних дослідників з історією технологій, що змінили життя людства: від кам’яного клина до космічних ноу-хау. Вчені команди STEM відкриють читачам «магію» винаходів і запропонують неймовірні експерименти. Як збудувати блокатор радіохвиль, виростити корисні бактерії, зробити справжню батарейку, сконструювати руку робота, вирощувати рослини у космосі? Про все це і багато іншого дізнавайся зі сторінок цієї книги.

елементарно   Барфілд М. Елементарно! Науковий детектив / Майк Барфілд; пер. з англ. Г. Яновської; худ. Л. Гамфрі. – Харків: Вид.-во «Жорж», 2020. – 64 с.

Найлегший і найцікавіший спосіб ознайомитися із Періодичною системою Менделєєва — долучитися до розслідування наукового детектива Шерлока Хімса. Разом ви знайдете і розпізнаєте всі 92 елементи-«злочинці», з яких складається цілий Всесвіт, проведете цікавезні хімічні досліди і дізнаєтеся багато дивовижних фактів про видатних учених. Фішки книги: книга у цікавий доступний спосіб знайомить із таблицею Менделєєва, розглядаючи окремо кожен елемент; автор наводить приклади і пропонує різноманітні досліди, які можна провести в домашніх умовах; більше не потрібно зазубрювати нудні біографії видатних хіміків, бо цікаві факти з їхнього життя можна прочитати у дотепному форматі коміксів; інформація подана з гумором, що допомагає дитині легше засвоювати матеріал.

розповіді   Булаховський К. Розповід про тварин та їх назви / Кирило Булаховський, Максим Гаврилюк. – Львів : Література і мистецтво, 2020. – 272 с. : іл.

Скільки ніг у восьминога, чи існують комахи-відьми, у яких комах ідеальна талія, хто такий монстр з дев’ятьма очима, які рептилії плачуть гіркими сльозами за своїми жертвами, чи реальний птах із країни чудес, у якого звіра заборонена назва — про все це та багато іншого ти прочитаєш на сторінках цієї цікавої та захопливої книги.

воно заразне   Гарді Д. Воно заразне. Інфекційний світ патогенів та мікробів / Дженніфер Гарді ; пер. з англ. Я.О.Головченко. – Х. : Віват, 2020. – 64 с. : іл. – (Серія «Енциклопедії»).

Добряче придивись. Уважніше. УВАЖНІШЕ… Що ти бачиш? Власну шкіру? Дверну ручку? Склянку води? Свіже повітря? Далебі, так, та заразом ти бачиш домівки — житло мільйонів крихітних, манюніх істоток. Мікробів. Чого вони хочуть? Подібно до тебе, мікроби прагнуть жити мирно й займатися своїми справами. І то було б непогано, якби… їхні справи не ставали причиною твоїх НЕДУГІВ! Власне, отакі хвороботворні мікроби називаються патогенами… І знайти їх можна геть усюди. Що робити? Не панікувати! Книга «Воно заразне» стане твоїм провідником у химерному мікроскопічному світі патогенів — ти дізнаєшся, як вони живуть, зростають, змінюють людство і що ми робимо для того, аби зупинити їхнє поширення. То чому зволікаєш? Зроби крок до світу патогенів. Тільки не забудь спершу вимити руки!

алгебра    Гонік Л. Алгебра / Ларрі Гонік ; пер. з англ. Н. Стельмах; худ. Л. Гонік. – Київ : Рідна мова, 2019. – 240 с. : іл. – (Серія «Наука в коміксах»).

Нова книжка відомого карикатуриста Ларрі Ґоніка, що вивчав і викладав математику в Гарвардському університеті, — це цікавий курс алгебри, що охоплює основні теми шкільної програми, зокрема лінійні рівняння, многочлени, квадратні рівняння і побудови графіків. Автор з притаманним йому гумором розповідає про знаменитих математиків і наводить приклади практичного застосування «цариці наук» у повсякденні. Унікальна здатність Ґоніка подавати складний матеріал весело, цікаво і доступно, та ще й у структурованому вигляді, робить цю книжку чудовим посібником для школярів, а також для всіх, хто прагне й далі розвивати свої математичні здібності.

фізикаГонік Л., Гафман А. Фізика / Ларрі Гонік, Арт Гафман ; пер. з англ. Н. Білоножко; худ. Л. Гонік. – Київ : Рідна мова, 2020. – 212 с. : іл. – (Серія «Наука в коміксах»).

Щоб почати говорити мовою формул, як Фейнман і Ландау, потрібно вивчити основи. Ця книжка в захопливій формі знайомить з основними фізичними явищами і законами. Арістотель і Галілей, Ньютон і Максвелл, Ейнштейн і Фейнман — визнані генії людства, які зробили величезний внесок у розвиток фізики, і в цьому унікальному посібнику пояснюється, в чому він полягає.Тут порушено широкий спектр тем: механіка, електрика, теорія відносності, квантова електродинаміка.

хімія   Гонік Л., Кріддл К. Хімія / Ларрі Гонік, Крейч Кріддл ; пер. з англ. С. Попадюк; худ. Л. Гонік. – Київ : Рідна мова, 2020. – 256 с. : іл. – (Серія «Наука в коміксах»).

Хімія — це наука про таємне, про невидиме, про приховане. Не дивно, що розкривали її секрети упродовж віків. Та це було того варте! Саме завдяки хімії з’явилася цивілізація; саме, зрозумівши основи цієї всемогутньої науки, люди навчилися переробляти та зберігати продукти харчування, переганяти нафту, виготовляти будівельні матеріали, пластмаси, добрива, тканини, синтезувати ліки… У цій чудовій книжці з кумедними малюнками читач дізнається про історію хімії, ознайомиться з атомною теорією речовини та з найважливішими темами фізичної й органічної хімії, біохімії, хімії навколишнього середовища, електрохімії… Ще ніколи про такі складні поняття не говорили так коротко, доступно й невимушено.

магічна   Доннер К. Магічна книга анатомії / Керол Доннер; пер. з англ. В. Чернишенка. – Харків: Читаріум, 2019. – 156 с.

Близнюкам Максу та Моллі, героям цієї історії, пощастило гайнути в подорож людським тілом, а завдяки «Магічній книзі анатомії» ця можливість тепер є і у тебе! Брат із сестрою готові обійти всі системи організму, аби знайти свого вередливого кота, втеча якого відкрила їм двері до неймовірного.
Вперше ця книга побачила світ у 1986 році, після чого неодноразово перевидавалася на батьківщині у США, ставши незабутнім бестселером. Все, що ти хотів дізнатися про внутрішні органи людини, як вони працюють і для чого взагалі існують – про все це у захоплюючому сюжеті подорожі тілом, авторки та професійної медичної ілюстраторки Керол Доннер, яка створила справді магічну пригоду, від якої перехоплює подих: яскраву та анатомічно точну. Гайда в подорож!

шерлок   Карзан К. Думай як Шерлок Голмс / Карло Карзан, Соня Скалько; пер. з італ. Л.М. Михайлова. – Харків : Вид.-в «Ранок», 2020. – 96 с.; іл. – (Серія «Думай як»).

Шерлок Голмс вже давно припинив бути просто персонажем з книги. Він — взірець логіки, кмітливості та впевненості у собі. Автори цієї книги проаналізували твори Артура Конан Дойла, щоб з’ясувати — як працює мозок Шерлока Голмса. Їхні спостереження супроводжують корисні поради та цікаві завдання, що допоможуть юним читачам навчитися думати як найвідоміший детектив усіх часів.

леонардо   Карзан К. Думай як Леонардо да Вінчі / Карло Карзан, Соня Скалько; пер. з італ. Л.М. Михайлова. – Харків : Вид.-в «Ранок», 2020. – 96 с.; іл. – (Серія «Думай як»).

Леонардо да Вінчі — визнаний геній усіх часів. Він досяг успіху в науці, живописі, музиці і навіть кулінарії! Автори цієї книги дослідили біографію та рукописи Леонардо, щоб з’ясувати: як працював мозок майстра. Їхні спостереження супроводжують корисні поради та цікаві завдання, що допоможуть кожному навчитися думати, як флорентійський геній.

таємничий  Кокар Н.В. Таємничий світ рослин / Наталія Кокар. – Тернопіль : Астон, 2020. – 240 с. : іл.

Чи знаєте ви, що таке інтернет? Ну звісно, що так! Проте чи знали ви, що він є і в рослин? Саме так, своя власна мережа, яку вони використовують для передачі важливої інформації. Чи знали ви, що айсберги бувають криваво-червоних кольорів, а фламінго рожеві тільки завдяки водоростям та рачкам? Чи знали ви, що завдяки діатомовим водоростям була започаткована нобелівська премія? І ні, я не жартую, без них нічого не вийшло б. Чи знали ви, що в рослин є сигнальна система і вони реагують на дію подразників? А чи чули ви, що рослини мають власний «імідж», а деякі квітки мають форму звабливих губ? Чи знали ви, що є «рослини-гуртожитки» і «комахи-фермери»? Якщо ні, то ця книга саме для вас! Тут вміщено цікаві факти, дивовижні дослідження і ще багато надзвичайної інформації, що неодмінно вам сподобається, адже це дивовижний, таємничий і просто неймовірний світ рослин. У цій книзі є яскраві ілюстрації та схеми, які допоможуть вам краще все запам’ятати.

дит.енцик.   Сперроу Д. Дитяча енциклопедія науки / Джайлс Сперроу; пер. з англ.. С.А. Орлової. – Харків «Віват», 2020. – 128 с.; іл. – (Серія «Енциклопедії»).

Ця корисна енциклопедія стане у пригоді допитливим дітлахам, адже відкриє найцікавіші таємниці майже всіх галузей науки. Читачі дізнаються, з чого складається атом, коли народився Всесвіт, завдяки чому «працюють» розумні матеріали, як улаштований організм людини та безліч дивовиж, що нас оточують. Із цією книжкою навчання перетвориться на справжнє задоволення, під час якого діти не лише ознайомляться з найважливішими досягненнями науки, а й поступово розвиватимуть увагу, пам’ять і критичне мислення.

як працює твоє тіло   Тарновська Т. Світ навколо нас. Як працює твоє тіло / Тетяна Тарнавська. – Київ: ПП «Кристал Бук», 2020. – 48 с.: іл. – (Серія «Світ навколо нас. Фотоенциклопедія»).

Проста і доступна розповідь про будову тіла людини, призначення скелета, м’язів і внутрішніх органів. Безліч цікавих фактів допоможуть зрозуміти, як функціонує ця складна і гармонійна система. Барвисті ілюстрації дозволять поглянути на організм із середини.

мозок   Янішевський Б. Мозок. Те, про що тобі не розкажуть дорослі / Богусь Янішевський; іл. М. Скорвідер; пер.з польск. К. Москалець. – К.: Моя книжкова полиця, 2020. – 152 с.: іл. – (Серія «Круті знання для пізнання»).

Про мозок важко розповідати, бо він дуже складний. Окрім того, щоб зрозуміти, як працює мозок, мусимо скористатися… мозком. Тобто мозок повинен зрозуміти сам себе. Мозок — це твій персональний суперкомп’ютер, найдосконаліша модель, яка не припиняє розвиватися. Погодься, що тобі знадобиться інструкція з використання цієї дивомашини, аби не мозок керував тобою, а ти ним. Отже, цю книгу ти сміливо можеш вважати найцікавішим та найдотепнішим довідником з мозковедення. Читай уважно та поступово, аби твій мозок був готовий увібрати в себе силу силенну важливої інформації.


Leave a Reply


п'ять + = 9