postheadericon Майбутнім ІТ-ішникам

13 вересня в Україні святкують День програміста і комп’ютерника. Мова програмування Python названа не на честь змій, хоча іконки файлів з написаними на ньому скриптами або логотипи середовищ розробки часто нагадують голову пітона.

Вашій увазі підбірка літератури для юних майбутніх  ІТ-ішників. Книги в бібліотеці завдяки Українському інституту книги.

100  100 фактів про числа, комп’ютери і програмування / Джеймс Ел. та інші. ; пер. з англ. Ганна Лелів. – Київ : Книголав, 2019. – 128 с. (Серія “Дитяча полиця”).

У книжці зібрано 100 захопливих фактів про числа, комп’ютери, програмування та про те, як їх використовують та удосконалюють. Уся інформація супроводжується яскравими ілюстраціями. Видання має словничок зі словами, що використовують у книжці, а також покажчик. Із книжки можна буде дізнатись про такі речі: людський мозок має окрему ділянку, яка відповідає за розпізнавання чисел; комп’ютери змішують три кольори у понад 16 мільйонів комбінацій; здебільшого Інтернет проходить під водою та ще багато вражаючих фактів.

програмув   Вітні Д. Програмування для дітей. HTML, CSS та JavaScript / Девід Вітні та інші. ; пер. з англ. Я. О. Головченко. – Видавництво “Віват”, 2019. – 208 с. (Серія “Щось цікаве”).
Майстерний гід із програмування для початківців. Із ним ти створиш власний сайт, прикладну програму та гру, розів’єш реальні навички майбутнього програміста. Вчись, слідуючи крок за кроком докладним інструкціям до шістьох карколомних місій. А потім перевір свої знання й навички, створивши власний проект.
іт   Маєвський Є. ІТ-енциклопедія для дітей / Євген Маєвський. – К. : Саміт-книга, 2020. – 264 с., іл.
Книжка допоможе з’ясувати основні поняття, пов’язані з комп’ютерами, та дізнатися, як розвивалася та наука і технологія, котра на сьогодні є однією з найпоширеніших і найуживаніших в світі. Вона дасть інформацію, необхідну, щоб розуміти, як влаштовані великі і малі комп’ютери, і яким чином вони працюють, допомагаючи людям.
хочу   Маслова Т. Хочу стати айтішником / Тетяна Маслова; іл. Наталя Болдирєва. – Харків : Вид.-во “Ранок”, 2020. – 32 с. – (Серія “Хочу стати”).
Ця книга буде цікава всім, хто хоче йти в ногу з часом. Щодня ми користуємося комп’ютерами та смартфонами, слухаємо новини про безпілотні автомобілі та суперрозумних роботів. Але хто за всім цим стоїть? Прочитавши енциклопедію «Хочу стати айтішником», діти довідаються про тих, хто пише коди, створює сайти та відеоігри, тестує програми. Школярі дізнаються, як працює інтернет, навіщо потрібні мови програмування та що спільного мають сайт і святковий торт.
l890002u_programuvannyadlyaditej_obkl   Створюй відеоігри за допомогою Скретч; пер. з англ. О. Ю. Григорович. – Харків: Вид.-во “Ранок”, 2020. – 128 с.: іл. – (Серія “програмування для дітей”).
Хочете навчити дитину програмуванню? Чи бажаєте самі поринути до світу програмного коду? Тоді ця книга для вас. Скретч — доступна, зрозуміла та весела мова програмування. Дотримуючись чітких інструкцій, маленькі читачі будуть створювати відеоігри. Книга дасть змогу проявити творчість, навчить знаходити оригінальні та ефективні розв’язання проблем. І, перш за все, дасть нагоду насолодитися створенням власних проектів з нуля. Для широкого кола читачів.
l890004u   Створюй анамації за допомогою Скретч; пер. з англ. О. Ю. Григорович. – Харків: Вид.-во “Ранок”, 2019. – 128 с.: іл. – (Серія “програмування для дітей”).
Дотримуючись чітких інструкцій, маленькі читачі будуть створювати анімації та відеоігри. Книга дасть змогу проявити творчість, навчить знаходити оригінальні та ефективні розв’язання проблем. І, перш за все, дасть нагоду насолодитися створенням власних проектів з нуля.
життя   Стовелл Л. Життя онлайн. Як уберегтися від кібербулінгу, вірусів та інших халеп в інтернеті / Луї Стовелл ; пер. з англ. Т. кузьменко. – Київ : Книголав, 2020. – 144 с. – (Серія “Дитяча полиця”).
Чи знаєте ви, як почуватися захищеними в інтернеті?

Відповідь на це запитання можна знайти в книжці.

У виданні є низка практичних порад зі створення сторінок у соціальних мережах, правила поведінки з інформацією, приватними даними, взаємодії з користувачами й дотримання авторського права. Крім того, у книжці читач знайде інформацію та корисні підказки щодо секстингу, кібербулінгу та інтернет-шахрайства.

Прочитавши книжку, ви навчитеся правильно реагувати на «тролів», підбирати надійний пароль та безпечно знаходити друзів у мережі. Розуміючи, як працює інтернет та як його можна використовувати, щоб нашкодити іншим, дитина зможе захистити свої дані в мережі та дізнатися, а головне — знати, до кого можна звернутися по допомогу, якщо раптом втрапите в халепу в інтернеті.

Leave a Reply


+ один = 10