postheadericon Знайти себе неможливо. Себе можна тільки створити.

Що означає “знайти себе”?

Людина зазвичай намагається бути оригінальною. Намагається жити так, щоб і праця давала їй задоволення, і дозвілля було змістовним, і захоплення — цікавими. Не завжди та не всім, звичайно, це вдається. Чи треба у житті наслідувати інших людей? Кожен вирішує сам. Тож навіщо  “втрачати себе” і боятися висловити власну думку? Потрібно йти своїм шляхом, робити те, що тобі до душі. Жити так, щоб розум і серце в тебе були у злагоді.

Пропонуємо підбірку науково-пізнавальної літератури по темі.

читати    Айнвольт І., Фьорінґер К. Читати заборонено! / І. Айнвольт, К. Фьорінґер ; пер. з нім. Олександри Григоренко. – Чернівці :  книги – ХХІ, 2019. – 118 с.

Ця книжка про підлітків. Точніше, про те, що відбувається з тілом, коли воно «росте в усі боки», про нові відчуття, які виникають під час пубертату, про силу-силенну нових запитань, думок і проблем. А ще про те – і це надзвичайно важливо! – як говорити про все це відверто і як знаходити чесні відповіді на всі запитання.

що таке    Бреніф’є О. Що таке взаємини? / О. Бреніф’є ; пер. Марії Абрамової ; іл. Ф. Бенальї. – Видавництво “Дух і літера”, 2019. – 96 с.
Чи зобов’язані ми завжди поважати інших? Хіба є люди, не гідні поваги? Можливо, інколи для нечемності є вагомі причини? А чи завжди слід погоджуватися з іншими? Чи можуть дві різні думки бути водночас правильними? І чи варто зрікатися правди, щоб уникнути конфлікту? Світ людських взаємин складний і неоднозначний. Відчути своє місце в ньому допоможуть запитання з книжки. Оскар Бреніф’є — революціонер у галузі освіти, який пропонує дорослим не давати дітям готові відповіді, а змалечку розвивати в них здатність думати, аналізувати та знаходити відповіді самостійно. У його книжках багато запитань — вони спонукають відмовитися від шаблонних відповідей, дозволяють бачити різноманіття світу, не боятися думати інакше.
свобода    Бреніф’є О. Що таке свобода? / О. Бреніф’є ; пер. Марії Абрамової ; іл. Ф. Ребена. – Видавництво “Дух і літера”, 2019. – 96 с.
Чи можна робити все, що заманеться? Ні, наприклад, з’їсти за раз кілограм цукерок точно не можна. Та якщо я точно знаю, чого хочу, і мені стане сили й сміливості, то можна зробити будь-що! Але хіба не помиляємося ми іноді, навіть коли певні у своїй правоті? Усі прагнуть свободи, але не кожен до кінця розуміє, що це таке. Книжка французького філософа-практика Оскара Бреніф’є допоможе батькам і дітям поговорити про свободу й обмеження так, щоб кожен почувався вільним у своєму виборі. Оскар Бреніф’є — революціонер у галузі освіти, який пропонує дорослим не давати дітям готові відповіді, а змалечку розвивати в них здатність думати, аналізувати та знаходити відповіді самостійно. У його книжках багато запитань — вони спонукають відмовитися від шаблонних відповідей, дозволяють бачити різноманіття світу, не боятися думати інакше. Влучні запитання не лише розвивають мислення, а й учать чути інших, допомагають батькам і дітям порозумітися.
історія   Кафтан М. Історія брехні. Як ми обманюємося / М. Кафтан ; іл. О. Старанчук. – Київ: Портал, 2020. -208 с.
Це книжка, якій вдається бути одночасно цікавою, корисною та красивою, подобатися і підліткам і дорослим, розважати й інформувати «Історія брехні. Як ми обманюємося» розповідає про різноманітні маніпуляції, фейки та махінації. Часто вони були ініційовані підприємливими й креативними шахраями або ж ставалися волею випадку й не розвінчувалися протягом десятиліть, зокрема через небажання причетних втратити популярність публіки. Окрім того, книжка містить дієві інструменти, що стануть у пригоді як підліткам, так і дорослим. Читачі дізнаються, як безпечно користуватися соцмережами, дивитися відео на ютубі та перевіряти інформацію, яку споживають щодня з різних джерел.
яяя Макріді Е. Я! Я! Я! Як перевиховати егоїстичну дитину (або її батьків) / Е. Макріді ; пер. з англ. В. Глінка. – К. : Наш формат, 2018. – 328 с.
У світі панує епідемія дитячого егоцентризму. Багато дітей вважають, що отримати найкраще вони можуть як подарунок, не докладаючи жодних зусиль. Навіть більше, що цей подарунок їм хтось мусить зробити і що життя саме по собі їм винне. Як дізнатися, що ця епідемія дісталась і до вашої родини? • Вас дратують забаганки дітей, але ви все одно їх виконуєте. • Ви з останніх сил намагаєтеся підтримати лад у домі, а всі надто зайняті перед телевізором, щоб вам допомогти. • Ви не можете зайти до магазину і не купити чогось смачненького. • Ви робите за дітей те, що вони мають робити самі. • Ви пропонуєте підкуп і винагороду, коли хочете, щоб діти на щось погодилися. Для кого книжка Для батьків, педагогів, вихователів та всіх, хто цікавиться психологією та вихованням дітей.
якщо  Петрановська Л. Якщо з дитиною складно / Л. Петрановська ; худ. А. Селіванов ; пер. з рос. О. Рибки. – Х. : Віват, 2020. – 160 с. : іл.
Нова книжка відомої сімейної психологині, авторки бестселерів «Що робити, коли…» і «Таємна опора…» відповідає на одвічні запитання батьків про особливості виховання дітей. Дуже часто виявляється, що саме незгоди у взаєминах змушують дитину поводитися не найкращим чином, а батьків — дратуватись і вдаватись у відчай. Дорослі не розуміють потреб і захоплень власних дітей, а діти не слухаються, нехтують правилами і брешуть. Експертка у сфері виховання допоможе знайти з дитиною спільну мову, розв’язати конфліктні ситуації, зберегти терпіння та віднайти розуміння й мир у сім’ї.
13     Просвєтова А. 13 ключів до розуміння себе, свого оточення та своїх стосунків / А. Просвєтова. – К. : “Агенція ІРІО”, 2020. – 144 с., іл.
Справжня порадниця, не лишень для дівчат, а й для їхніх мам. Це історія всього жіноцтва, що стикається з проблемами особистого життя, самоусвідомлення, спілкування з оточуючими. Це ключ до вирішення цих проблем. Точніше, не один ключ, адже у книзі міститься 13 розділів, 13 ключів. І вони відмикають двері до вирішення багатьох життєвих питань.

Leave a Reply


1 + = дев'ять