postheadericon Єдність у різноманітті: особливі книжки про особливі потреби

Щороку 3 грудня разом із світовою спільнотою Україна відзначає Міжнародний день людей з обмеженими можливостями. На їхню долю випали нелегкі випробування, однак вони, долаючи труднощі, проявляють виняткову силу духу і непохитну віру в життя.

Вашій увазі дитячі книжки, що допомагають навчитися приймати світ у його різноманітті та розповідають про дітей з особливими потребами.

«Усім потрібна особлива увага, а не тільки мені, бо це означає, що ти для когось цінний і важливий» — це цитата з книжки Марка Лівіна «Рікі й дороги». 2019 року вона увійшла в колекцію надзвичайних книжок з усього світу для дітей та юнацтва з інвалідністю.

рікі та

Лівін М. Рікі та дороги / Марк Лівін. – Вид. «Віват», 2017. – 144с. : іл.

Книга  розповідає про чотирнадцятилітнього Матвія, хлопчика із синдромом Асперґера, який втікає до лісу, щоб знайти себе та зібрати свій світ, який в один момент розбився на друзки.

«Книга буде цікавою для тих, хто не має синдрома Асперґера, але хоче більше про нього дізнатися. Діти та підлітки оцінять відносно короткий текст, незвичного персонажа-тварину та зворушливі малюнки», – описують книгу в каталозі IBBY.

таємний сад

Бернет Ф. Таємний сад / Френсіс Бернет ; перекл. О. Мокровольський; худ.-іл. О. Тарнавська. – Рідна мова, 2018. – 304 с. : іл. – (Серія «Шедеври дитячої літератури»).

Твір спонукає до роздумів, його хочеться обов’язково обговорити зі своїм найкращим другом. Головна героїня роману, Мері Ленокс, переїхавши з далекої екзотичної Індії до Туманного Альбіону, опинилася в незвичній для себе ролі: їй треба навчитися не тільки наказувати, а й просити. Вона шукає приховані двері до Таємного саду… Здається, вже з цього моменту розпочинаються реальні чари… Та ні, вони почалися ще з першої сторінки, коли егоїстична дівчинка поступово перероджується, відкриває в собі здатність розуміти й любити інших людей, змінюється на очах, а разом із нею зазнає перетворень і весь навколишній світ…

вечірка

Вілсон Дж. Вечірка з ночівлею / Джаклін Вілсон ; пер. Володимир Чернишенко; іл. Ганна Осадко. – Навчальна книга – Богдан, 2012. – 136 с. – (Серія «Дівчатка Джаклін»).

Нова зворушлива повість від усесвітньо відомої дитячої письменниці піднімає нелегкі, але напрочуд важливі теми. Дружба, визнання однолітками, стосунки у родині – усе це тут є, але є іще щось дуже важливе. Головна героїня, яка має сестру з особливими потребами, не лише познайомить малих читачів із цією проблемою, а й пояснить, як ставитися до однолітків з фізичними та розумовими вадами.

zagadkoviy-n-chniy-ntsident-z-sobakoyu

Марк Г. Загадковий нічний інцидент із собакою : Роман / Марк Геддон. – Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2016. – 224 с.

Це історія 15-річного Крістофера, який страждає на синдром Аспергера (високофункціональна форма аутизму), написана від першої особи. Починаючись як детектив, роман все більше перетворюється на психологічний роман, де усі герої переживають неймовірно складні часи й невідомо, кому більше співчувати, – хлопцю, для якого нестерпним є будь-який дотик, матері, яка так виснажена, що кидає сім’ю й два роки мучиться докорами сумління, чи батькові, який робить необачну помилку й назавжди втрачає довіру єдиної дитини.

Крістофер дуже розумний, має хист до точних наук і пише книжку про своє розслідування вбивства собаки, однак будь-які соціальні взаємини є для нього справжньою мукою. “Звичайні” люди вважають дивацтвом те, що хлопець уникає жовтого й коричневого, а у страви додає червоний барвник.

майя

Денисенко Л. Майя та її мами / Лариса Денисенко ; іл. Марія Фоя. – Видавництво «Видавництво», 2017. – 64 с.

Знайомтеся, це — Майя. У Майї цілих дві мами, які її люблять, але ця книжка не тільки про неї! Ця книжка про цілий клас Майї, з яким вона буде рада вас познайомити. Наприклад, із Соломією та Софійкою, які з’явилися у батьків завдяки науці, Раїсом, чиїй сім’ї довелося переїхати з Криму, або Кирилом, який живе з опікуном. Просто та з любов’ю дівчинка розповідає про кожну особливу сім’ю в своєму класі. І нехай всі вони різні, дещо їх все-таки об’єднує — любов та повага, з якими вони відносяться один до одного.

сліпий

Короленко В. Сліпий музикант / Володимир Короленко ; пер. М. Гавриш. - Навчальна книга – Богдан, 2016. – 160 с.

Петрик — єдиний син багатої дворянської родини Попельських — сліпий від народження. Його мати Анна Михайлівна любить і жаліє хлопчика, тому й виховує його як тендітну квітку. А дядько Максим, який в юності бився під прапором Гарібальді, намагається привчити Петрика до самостійності. Хлопчик починає пізнавати світ на дотик, і одного разу його пальці знаходять клавіші фортепіано. Ще не знаючи ціни своєму таланту, він іде з волоцюгами «шукати правду». І тільки любов тепер здатна примирити його зі світом зрячих.

комп

Коршунова А. Комп і компанія / Анна Коршунова ; іл. Надія Міцкевич. – Видавництво «Час Майстрів», 2017. – 232 с.

Ця книжка про те, як знайти себе у цьому зеленому, сонячному, галасливому світі, повному пригод і несподіванок ― варто лише натиснути кнопку «Вимкнути комп’ютер» і зробити крок назустріч літу. Владик виріс у місті, і навіть тиждень у селі без комп’ютера й Інтернету здається йому справжньою каторгою, примхою дорослих, яку доведеться якось перетерпіти… ― та вже за кілька днів він разом із компанією нових друзів вартуватиме на таємних тренуваннях, зазіхатиме на черешні в сусідському садку й врятує від шахраїв шкільний комп’ютерний клас і вигадуватиме купу причин, аби лишитися в селі до кінця канікул і здійснити таємний план «Сто кроків».

невгамовна

Кулідж С. Невгамовна Кейті / С’юзен Кулідж. – Видавництво Старого Лева, 2013. – 288 с.

Велика фантазерка Кейті Карр має добре серце і невгамовну вдачу. Вона верховодить усіма своїми братиками й сестричками, щоразу вигадуючи дивовижні ігри та забави, чим подекуди завдає чималого клопоту своїй тітці. Та одного разу з Кейті стається нещастя – і цілковито змінює її життя…

Ця історія про невгамовну мрійницю Кейті – сміливу, добру і чесну дівчинку – не може лишити байдужим жодного свого читача.

я вмію

Маршал А. Я умію стрибати через калюжі: Повість / Алан Маршалл ; Пер. з англ. М. Пінчевського. –  К.: Вид. група КМ-БУКС, 2016. – 256 с. : іл.

Це історія про мужнього хлопчика, який за всяку ціну хотів навчитися стрибати через калюжі. Нехай не сам, а з допомогою норовистого поні. Ставши через хворобу калікою, Алан не здається й домагається набагато більшого, живе повніше, ніж будь-яка інша людина. Він твердо впевнений в тому, що його каліцтво не завадить йому зробити те, що він захоче, і стати тим, ким він забажає.

метелики

Радушинська О. Метелики в крижаних панцирах: Повість / Оксана Радушинська. –  Видавництво Старого Лева, 2015. – 160 с.

Повість розповідає про 15-річну Ярину, яка втратила в автомобільній аварії батьків і сама ледь вижила.

Дівчина пересувається в інвалідному візку, але це не єдина її проблема. Є ровесники, з якими треба наново будувати стосунки, виходячи з нових реалій і нового місця проживання. Є родичі, які ненавидять Ярину. На противагу цьому всьому є казковий принц на білому коні, ладний пожертвувати заради дівчини стосунками з батьками, забезпеченим майбутнім і навіть найпершими дівчатами на районі.

хто

Сульберґ А. Хто проти суперкрутих?: Повість / А. Аудгільд Сульберґ ; Пер. із норвезької Н. Іваничук. – ВСЛ, 2016. – 160 с.

Головна героїня повісті – 12-річна школярка Анне Беа. У неї особлива зовнішність: дівчина страждає на альбінізм.

Школярі поділені на “касти”, і Анне Беа серед “упосліджених”: з неї насміхаються через її зовнішній вигляд і дуже поганий зір. Найбільше бажання Анне Беа – стати “нормальною” або хоча б невидимою, не виділятися, не привертати уваги своєю зовнішністю.

Симпатична й талановита дівчина стає зацькованою й тихою, невпевненою в собі істотою. Не помічає “вад” дівчини тільки Нільс, вірний і єдиний друг Анне Беа.

Ця повість – про те, як перетворити свою особливість на родзинку: з того, чого соромишся, зробити те, чим пишаєшся. Допомагають три речі: 1) вдало підібрані аксесуари; 2) надійні друзі; 3) талант.

Звісно, за всім цим стоїть потужна сила волі, адже дівчині доводиться подолати свої найбільші страхи, ще й кинути виклик “суперкрутим”.

петрик

Степула Н. Петрик і фонтани / Надія Степула ; Іл. О. Селищева. – Вид. «Основи», 2019. – 32 с.

Головні герої оповідання – Петрик і Матильда. У них багато спільного, вони люблять гратися і дізнаватися нове, але є й відмінності: у Петрика аутизм, тому він по-іншому сприймає навколишній світ, дещо повільніше розмовляє та проявляє емоції. Познайомившись із хлопчиком, Матильда розуміє: “Ми можемо бавитися разом, просто не так, як я звикла, але так само весело!” Окрім ілюстрованого оповідання, книжка «Петрик і фонтани» містить навчальну сторінку для дітей. У ній є прості і зрозумілі пояснення про те, що таке аутизм, чому люди з аутизмом поводяться інакше, як дружити з аутичними хлопчиками та дівчатками.

 

Leave a Reply


дев'ять − = 4